In de pers: De Stentor, 1 sept. '23

Terug naar index in de pers

De zeven leden van 'Schrijversklik Oldemarkt':

Tijdens Kopje Cultuur kan iedereen kennis met hen maken, want ze verzorgen 10 september een schrijversmiddag in park Rams Woerthe in Steenwijk. © Wilbert Bijzitter

‘Schrijversklik Oldemarkt’ verenigt zeven lokale schrijvers: ‘Fijn om te kunnen sparren met collega-auteurs’
Schrijven is best een eenzame bezigheid.

Om af en toe te sparren met collegaschrijvers en tips uit te wisselen is in Oldemarkt een schrijverskring opgericht, genaamd Schrijversklik Oldemarkt. De club bestaat uit zeven auteurs met elk hun eigen discipline.

door: Marianne Weegenaar

De een schrijft kinderboeken, een ander gedichten en weer een ander verhalen of thrillers. Hun eerste gezamenlijke wapenfeit is meedoen met Kopje Cultuur in Steenwijk. Zondagmiddag 10 september krijgen ze in park Rams Woerthe een tent tot hun beschikking waarin ze van 13.00 tot 17.00 uur een programma verzorgen. „We gaan voorlezen uit eigen werk, wat over onszelf vertellen en eventueel discussiëren over boeken”, vertelt Adriaan Noordergraaf (72), die deze middag het spits af zal bijten. „Er is geen strak programma.”

Praktische tips

We hebben bij het schrijven allemaal verschillende invalshoeken”, licht Douwe van der Helm (73) toe. „Maar waar iedereen behoefte aan heeft, is feedback. En praktische tips: wat doe jij met je manuscript? Heb jij ervaring met uitgevers? Dat soort vragen.”

Op eentje na wonen de ‘Klikkers’ allemaal in Oldemarkt. Hoewel nieuwe leden in principe welkom zijn, moet de club niet te veel uitdijen, vinden ze. „En nieuwe leden dienen ook echt uit Oldemarkt te komen.” Dat hoeft geen probleem te zijn: volgens de auteurs zijn er nog veel meer schrijvers in Oldemarkt.

Groepsapp

Inez van den Akker, Adriaan Noordergraaf, Douwe van der Helm, Rikkie Postema, Ellen Bos, Sylvia Lucas en Corry van Bree zijn van plan drie tot vier bijeenkomsten per jaar te plannen, steeds bij iemand anders thuis. Ook willen ze graag acte de présence geven bij het Kerstrondje Oldemarkt in december. En verder is er een groepsapp, waarmee ze regelmatig onderling contact kunnen hebben en elkaar om advies kunnen vragen. Niet iedereen kende elkaar al van tevoren, maar omdat het vanaf het begin zo goed klikte, was de naam van de club (Schrijversklik) snel geboren.

„Het is heerlijk om helemaal te kunnen verdwijnen in je fantasie”, vindt Van der Helm. „In een boek is alles mogelijk.” Niet helemaal waar, vindt Rikkie Postema (66), die het initiatief nam voor de Schrijversklik. Zij schreef de boeken ‘Mindful coachen’ en ‘Verhelderend inzicht’. „Als je zulke boeken schrijft, moet het wel kloppen wat je beweert!”

‘Hoop op inspiratie’

Temidden van de schrijvers bevindt zich ook een vertaler: Corry van Bree (67) vertaalde zo’n 150 boeken uit het Engels, Duits, Zweeds, Noors en Deens. En hele bekende vertaling van haar hand is ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonasson.

Van Bree woont nog maar anderhalf jaar in Oldemarkt en merkt dat het fijn is om te praten met mensen die dezelfde interesses hebben, juist omdat het best eenzaam is, zo in je uppie achter de laptop. „Ik ben altijd erg druk met vertalen, maar daarnaast heb ook nog een boek in mijn hoofd. Ik hoop dat de Schrijversklik mij inspiratie geeft om het ook écht te gaan schrijven.”

De leden van Schrijversklik Oldemarkt geven elkaar feedback en praktische tips. © Wilbert Bijzitter