In de pers: De Kop 31 aug '23

Terug naar index In de Pers

De zeven leden van Schrijversklik Oldemarkt
Foto en tekst: Hilda Knol

Schrijvers verenigen zich in Schrijversklik Oldemarkt

OLDEMARKT - Inspiratie opdoen, kennis uitwisselen en behoefte aan feedback. De zeven inwoners van Oldemarkt en Paasloo hebben allemaal zo hun redenen om zich aan te sluiten bij Schrijversklik Oldemarkt. Op woensdagmiddag 30 augustus presenteerde de groep schrijvers zich in Bibliotheek Oldemarkt. 

Het initiatief om Schrijversklik Oldemarkt te vormen, komt van Rikkie Postema (66). Zij heeft twee boeken over mindfullness geschreven en is bezig met het derde. De Oldemarktse maakt collega-schrijver en plaatsgenoot Adriaan Noordergraaf (72) enthousiast. Hij heeft al drie spannende, esotherische en spirituele boeken op zijn naam staan. Op 23 juni is de eerste bijeenkomst van de groep die is uitgedijd tot zeven leden. De groep bedenkt de naam Schrijverskliek, maar besluit de i eruit te halen. “We hadden allemaal een klik met elkaar,” verklaart Postema. Als logo wordt voor een ouderwetse schrijfmachine gekozen. Zelfs de website is al online te vinden.

Naast Postema en Noordergraaf maakt ook Sylvia Lucas (69) uit Paasloo deel uit van Schrijversklik Oldemarkt. Zij is de auteur van het boek ‘Prooi van een narcist’ (2018). Corry van Bree (67) heeft zich ook aangesloten bij de groep. Zij vertaalt vanuit vijf talen boeken in het Nederlands, waaronder de bestseller ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson. Van Bree is bovendien bezig met het schrijven van een kinderboek. Lid Inez van den Akker (77) schrijft nu veelal zakelijke teksten, maar heeft in het verleden ook gedichtenbundels uitgebracht. Douwe van der Helm (73) heeft een thriller en een boek over het Repair Café geschreven. Met een tweede thriller is hij nu bezig. Van de hand van Ellen Bos (61) is een kinderprentenboek verschenen. Zij is nu bezig met een roman.

Voorlezen op Kopje Cultuur

Voorlopig blijft Schrijversklik Oldemarkt uit deze zeven leden bestaan. “We willen niet te groot worden en beperken ons tot Oldemarkt en Paasloo,” aldus Postema. Schrijversklik Oldemarkt is van plan om een keer of drie, vier per jaar samen te komen bij een van de schrijvers thuis. Tijdens die bijeenkomsten gaan ze een thema bespreken, zoals bijvoorbeeld: ‘Hoe vind ik een uitgever’ en ‘Waaruit kan ik inspiratie putten’. De schrijvers willen elkaar ook inspireren, kennis delen en feedback geven. Ook via een appgroep. “Schrijven is een eenzaam beroep,” illustreert Van Bree. De schrijvers zijn bovendien van plan om naar buiten te treden. De eerste keer is tijdens het uitfestival Kopje Cultuur. “We gaan op zondag 10 september in een tent in Park Rams Woerthe van 13.00 tot 17.00 uur voorlezen uit eigen werk en een discussie voeren met toehoorders,” vertelt Van der Helm. Verder denkt Schrijversklik Oldemarkt er over na om voor te gaan lezen tijdens het Kerstrondje in Oldemarkt. 

Schrijversklik Oldemarkt - Foto: Hilda Knol